Friday, September 24, 2010

Puasa Perkukuh Ikatan Silaturahim Sesama Islam

SEMINGGU lagi, umat Islam akan menyambut kedatangan Ramadan dengan berpuasa, bulan yang penuh barakah. Di mana permulaannya rahmat, manakala pertengahannya pengampunannya dan akhirnya merdeka daripada api neraka. Bulan diturunkan al-Quran sebagai petunjuk untuk semua manusia. Bulan yang dibuka Allah SWT pintu syurga dan ditutup pintu neraka dan diikat semua syaitan. Bulan kemenangan Islam dalam peperangan Badar dan penaklukan Kota Makkah.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Allah berfirman, Setiap amalan anak Adam adalah untuk-Nya melainkan puasa, sesungguhnya ia untukKu dan Akulah yang akan memberi ganjarannya, puasa itu adalah perisai. Apabila seseorang kamu berpuasa, maka janganlah berkata kotor dan janganlah bertengkar. Jika seseorang mencacimu katakanlah kepadanya: “Saya berpuasa, saya berpuasa. Demi tuhan yang diri Muhammad di tangannya, sesungguhnya bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah dari bau kasturi. Bagi orang berpuasa ada dua kegembiraan yang akan diraikannya, ia gembira ketika berbuka dan apabila bertemu Tuhannya ia bergembira dengan berpuasanya”. (Riwayat Al-Bahari).

Sepanjang Ramadan kita dapati ikatan ukhwah di kalangan umat Islam amat kukuh melalui rasa bertanggungjawab dan sifat ambil tahu dengan menghulurkan bantuan dan pertolongan kepada mereka yang memerlukan melampaui batasan geografi.

Puasa juga dilihat berkeupayaan merapatkan hubungan sesama insan, bukan hanya hubungan dalam kekeluargaan semata-mata. Persaudaraan yang kukuh mampu dibina apabila seseorang itu dapat mengawal tutur kata, tingkah laku, perbuatan untuk diberi perhatian agar ibadat puasa tidak menjadi sia-sia daripada mendapat ganjaran pahala.

Secara amalannya, ibadat puasa berupaya membentuk satu sistem pendidikan dan latihan bagi mendekatkan diri kepada Allah , ia bukan semata-mata menahan lapar dan dahaga, tetapi ia meliputi seluruh anggota tubuh badan seperti mata, telinga, mulut dan lain-lain anggota yang perlu dilatih dan dibentuk untuk tunduk dan patuh kepada perintah Allah SWT.

No comments:

Post a Comment