Saturday, September 25, 2010

Jangan Angkuh Memiliki Kelebihan Ilmu Agama

Salah satu daripada kewajiban dalam Islam adalah tahdzibun nafs (penyucian diri) tanpa pengecualian. Meninggalkan kewajiban ini akan menyebabkan kerugian dunia dan akhirat. Kesucian hati adalah sumber segala keutamaan manakala kekotoran hati  menjurus kearah kehinaan. Akhlak yang mulia terpancar daripada manifestasi hati seseorang, termasuk juga ilmuan agama.Tidak syak lagi bahawa jiwa yang bersih akan melahirkan tingkah laku dan gerak geri yang mulia, sopan dan tertib.

Kita mungkin berasa dukacita, geram dan marah apabila mendengar ada kalangan ilmuan agama mengeluarkan kenyataan yang terlalu angkuh dan sombong berbentuk menghina terhadap  ilmuan agama yang lain, lebih-lebih lagi oleh kalangan mereka yang tidak sealiran samada dengan individu atau dengan kumpulan yang dimusuhi. Manakala bahasa yang digunakan untuk mencela dan menghina tidak mencerminkan imej meredah diri dan tawadduk mereka.

Apa yang lebih ditakuti ialah lahirnya golongan yang berilmu tetapi jumud, berani tetapi kurang ilmu, emosi tak bertempat dan berbagai lagi sifat negatif golongan agama ini tetapi mengaku bahawa mereka juga perlu diktiraf sebagai golongan ulamak yakni tergolongan dalam ilmuan agama. Ulamak seperti ini kata Muhammad al-Ghazali, biasanya menjadi tumpuan ramai, kerana gambaran zahir, berjubah singkat berani mempertikaikan segala perkara. Pertikaian remeh temeh ini subur, pada masa Islam disingkirkan dalam perkara dasar.

Syeikh Muhammad al-Ghazali pernah menegur mereka yang belajar ilmu hari Sabtu, pada hari Ahad sudah mengajar, hari Isnin sudah ditabal mahaguru atau ulama besar, hari Selasa dengan berani menegur orang lain secara lebih terbuka dan berani.

Sikap dan keinginan mendabik dada sebagai golongan yang berilmu tinggi ini boleh menimbulkan rasa angkuh dan sombong dalam diri individu berkenaan. Mereka tidak boleh dikritik apatah lagi dari kalangan yang tidak sealiran. Inilah bunga-bunga keangkuhan dan kesombongan yang mula mekar dalam diri mereka.

Buanglah jauh-jauh rasa sombong, takabbur dan angkuh yang melanda sebahagian daripada ilmuan agama kita. Imam Al-Ghazali pernah menyatakan bahawa cukuplah seseorang itu menjadi takabur apabila ia merasakan dirinya lebih mulia daripada seekor anjing. Contohilah para sahabat seperti Umar al-Khattab RA yang begitu menghormati Abu Bakar as-Siddiq kerana menyedari hakikat kedudukan dirinya jika dibandingkan dengan Abu Bakar as-Siddiq. Sedarilah bahawa sombong itu adalah pakaian Allah SWT . Sesiapa bersikap dengan kesombongan maka ia melakukkan dosa.

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud “Sesungguhnya yang sebenar-benar beriman kepada ayat-ayat keterangan Kami hanyalah orang-orang yang apabila diberi peringatan dan pengajaran dengan ayat-ayat itu, mereka segera merendahkan diri sambil sujud (menandakan taat patuh), dan menggerakkan lidah dengan bertasbih serta memuji Tuhan mereka, dan mereka pula tidak bersikap sombong takabur.” (Surah al-Sajdah: 15).

Mereka yang beriman kepada ayat-ayat Allah terdiri daripada mereka yang bersifat tidak sombong, angkuh dan takabur serta merendah diri tanpa mengecualikan golongan dan individu tertentu yang dikatakan mempunyai kedudukan dan penghormatan tinggi.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud “Sesungguhnya Allah telah memberi wahyu kepada Aku yang memerintahkan supaya kamu semua bersifat tawadduk sehingga tidak ada seseorang pun merasa dirinya megah (lebih bangga diri) dari orang lain dan tidak boleh seseorang itu menzalimi dan melampaui batas terhadap orang lain”. (Riwayat Muslim)

Dalam sejarah mencatatkan bahawa Rasulullah SAW sendiri pernah mengutamakan pendapat para Sahabat dalam persoalan pengurusan dan perancangan seperti di Badr, Uhud dan banyak lagi peristiwa yang lain. Bahkan cadangan Salman Al-farisi membina parit sebagai strategi untuk melawan musuh berakhir dengan pembinaan parit mengelilingi Madinah sewaktu perang Khandak sebagai membuktikan penghormatan Rasulullah SAW kepada pandangan para sahabat.

Dalam sebuah Hadis yang diiwayatkan oleh Imam Muslim, diceritakan satu peristiwa berhubung dengan amalan pendebungaan pokok-pokok tamar oleh orang-orang Madinah yang ditegur oleh Baginda dan mereka menghentikan amalannya kerana menghormati Rasulullah SAW.

Akhirnya hasilnya berkurangan dan apabila Rasulullah mendengar akan keadaan ini, maka bersabda Rasulullah “Saya hanya manusia biasa. Hanya apabila saya mengarahkan kamu berhubung persoalan kewajipan keagamaan sahaja perlu kamu mematuhinya, tetapi sekiranya saya menyatakan sesuatu berdasarkan pendapat saya, ianya hanya satu pandangan . Semestinya kamu lebih tahu tentang urusan dunia kamu”.

Maka adalah jelas bukan semua pendapat yang diutarakan Rasulullah (SAW) merupakan hukum yang tidak boleh dibincangkan atau dipertimbangkan. Sekiranya begitu kaedahnya yang telah ditunjukkan Rasulullah (SAW), maka tidak mungkin semua yang dikatakan oleh mana-mana ulama’ dalam soal pendapat dan pandangan semestinya diterima bulat-bulat seolah-olah ianya satu-satunya pandangan yang betul. Sekiranya semua yang dikatakan ulama’ dianggap bagaikan ‘wahyu’, maka kita akan kembali kepada zaman teokrasi.

Sebab itu para ilmuan Islam mesti sedar bahawa mereka mempunyai kelebihan dan kekurangan dalam pelbagai disi[lin ilmu. Tidak semestinya apabila bergelar Ulama mereka seolah-olah telah menguasai semua bidang ilmu termasuk ilmu keduniaan. Pandangan mereka tidak semestinya menjadi fatwa yang tidak boleh ditegur. sebenarnya boleh ditegur kerana mungkin mereka tidak ada kepakaran dalam aspek berkenaan. Keenganan mereka, yakni ilmuan Islam atau Ulamak untuk tidak menerima sebarang teguran menjadikan mereka angkuh dan sombong. Apatah lagi melebalkan golongan yang menegur kesilapan mereka sebagai golongan yang tidak setaraf akan lebih memancarkan sikap angkuh, sombong dan takbur mereka.

Menurut Hujjatul Islam Al-Imam al-Ghazali, takabur itu buruk dan tercela. Allah SWT telah berfirman yang bermaksudnya “Aku akan memalingkan orang-orang yang menyombongkan dirinya di muka bumi tanpa alasan yang benar daripada tanda-tanda Kekuasaan-Ku…” (Surah al-A‘raf : 146)

Manakala Rasulullah SAW telah bersabda “Tidak masuk syurga orang yang dalam hatinya ada seberat zarah daripada takabur.” (Riwayat Muslim).

Kisah Abu Dzar patut kiranya menjadi pelajaran. Suatu ketika beliau sedang marah kepada seorang laki-laki sampai terucap, "Hai anak wanita hitam." Rasulullah mendengar hal itu, kemudian bersabda, "Wahai Abu Dzar, tidak ada keutamaan bagi kulit putih atas kulit hitam," (dalam riwayat lain ditambahkan, "melainkan karena takwa"). Mendengar hal itu Abu Dzar sangatmenyesal hingga meminta orang tadi untuk menginjak pipinya. (Riwayat Imam Ahmad)

No comments:

Post a Comment